ÉletmódFutásSport

Hidegháború! 9 tipp téli futáshoz

(Fázósóknak kötelező)

Legjobb tanácsok a téli futáshoz azoknak akik a hideg ellenére kimennek és a szabadban harcolnak a kilóméterekkel és a fogvacogtató hideggel.

Veled is volt már, hogy az emberek nagy tágra nyílt szemekkel bámúltak, és kiült az arcukra a gondolat, hogy ez nem normális?

Velünk is sokszor megesik, hogy amikor az átlag emberek még nagykabátban sem merészkednek ki az utcára mi boldogan és megszálottan motiváltan futunk és élvezzük a szabadságot amit a téli futás nyújt.

Ebben a cikkünkben 10 tippet adunk neked ahoz, hogy te is bírd a kemény hidegeket.

1. Tipp: Maradj motivált! 

A legfontosabb, hogy maradj télen is a hideg ellenére motivált és fuss! Igen tudjuk, hogy nehéz rávenni magad, hogy elmenj futni a hidegben és sötétben. Persze tudjuk azt is, hogy télen még inkább nehéz motiváltnak maradni ennek az oka, hogy:

  • Kevesebben futnak, a jól megszokott arcokból is kevesebb van és társakat is nehezebb találni.
  • Hideg van igen nagyon hideg van és ez még nehezebbé teszi az egésszet.
  • Nagyon korán sötétedik és ezért az esti sötétben futás is kedvedet szegheti.
  • Jönnek az ünnepek és egyre nehezebb nem lustálkodni.
  • Az ünnepek után pedig nehéz visszarázódni a rutinba

Azt gondoljuk, hogy télen még inkább fontos másokból inspirálódni, használni a közösségi oldalakat, és megtalálni azokat akik hozzánk hasonlóan a hideg ellenére nem adják fel és bevállalják a téli futást.

Valamint jó fegyver lehet, ha a közösségi profiljainkon mi is felvállaljuk, ezt a küzdelmet és megmutatjuk, hogy a hideg ellenére mi télen is futunk, ezzel inspirálva másokat. Ezeknek a posztoknak a gyümölcse azok a kommentek és bátorító üzenetek, amiket kapni fogsz.

Ha pedig egy kicsit is elmegy a kedved és lustálkodni akarnál csak megnézed ezeket és máris menni fog!


2. Tipp: Öltözz fel mefelelően.

Tudjuk, hogy nehéz! Persze már fantasztikus ruhák állnak rendelkezésünkre a hideg ellen, de nehéz úgy öltözni, hogy a futás elején ne faggyunk meg, de a közepénél ne legyen iszonyatosan melegünk.

A legnagyobb hiba amit elkövethetsz, hogy az elején fázol majd kimelegedsz majd levetkőzöl és utána ismét fázni kezdesz. Ez szinte biztos bajt fog okozni…

Persze erre is van egy tippünk: Mindig készülj úgy, mintha 10-15 fokkal melegebb lenne kint mint a valós. (0. foknál 15 fokhoz öltözz fel) De mielött elindúlsz csináld meg a 3. Tippben leírtakat. Így ha megfelelően öltözöl fel nem fogsz az elején fázni és nem fogsz kimelegedni.

Alap darabok: Kesztyű, Sapka, Sál – Ezek mindig legyenek nálad, ezek az alap darabok a többit pedig variálni fogjuk így:

10 – 0 fok: 1-2 felső valamit 1 nadrág maximum húzhatsz fel rá egy rövidnadrágot is. 1-2 felső peidig elég lehet.

0 -10 fok: Legyen rajtad 2-3 felső! Itt lehet rajtad 2 db felső és egy mellény a könnyebb mozgás érdekében. Attól függően mennyire fázósak a lábaid 1-2 nadrág.

-10 -20 fok: 3-4 felső! Lehet rajtad 3 felső és egy kabát. Már nagyon hidege kell felkészülnöd. Ezért minimum két nadrágot javaslunk. Itt már nem elég a sapka, sál kombináció. Érdemesebb valami olyan megoldást találnod, amivel el tudod takarni az arcodat. Hiszen az arcbőröd rettenetesen ki fog száradni.

Ha esik az esső, akkor ezekre még számolj fel egy essőkabátot. Ha pedig fúj a szél, akkor egy széldzsekit húzz fel. A lényeg, hogy mindig alaposan nézd át az időjárást és futás elött menny ki pár percre a szabadba, hogy érezd valójában milyen az idő.

A zokniról és a cipőkről szándékosan nem itt írtunk, ez külön fejezetet kapott a 7. tippnél megtalálod.

3. Tipp: Melegíts be még otton! 

Sokan melegítés nélkül mennek ki a hidegbe, ha te is így teszel a szervezetednek a hidegben kell a keringésedet beindítania. Ekkor még nem készült fel a szervezeted arra az extra terhelésre, amit a hideg jelent.

Télen ezért jobb még valamilyen melegebb környezetben bemelegíteni. Fuss le a lépcsőn és fel kétszer, vagy ugrókötelezz. Nem azt mondjuk, hogy addig csináld amíg már izzadsz, hanem amíg már eljutottál arra a pontra, amikor a tested készen áll.

4. Tipp: Legyél jól látható! 

Inkább legyél karácsonyfa és már messzíről világíts mint sem, hogy valami baj történjen futás közben. Tél van és ezzel együtt hamar sötét is. Ez pedig azzal jár, hogy az autósok nehezebben vesznek észre, és figyelmetlenebbek is.

Neked kell elővigyázatosnak lenned és felkészülnöd. Viselj fényvisszanyerő fluoreszkáló ruhát vagy kiegészítőket futás közben.

Ez a téma szerintünk annyira fontos, hogy írtunk róla egy másik cikket, … címmel, amit itt érsz el:

5. Tipp: Ez nem erről szól… 

A téli futásnak nem az a szerepe, hogy a saját egyéni rekordjaidat döntögesd. Nem a teljesítmény növelés időszaka, hanem inkább a formában tartás időszaka. Kapcsold át az agyad, és próbálj meg visszavenni a tempóból.

Próbálj beállítani egy a számodra átlagos tempót és próbáld ezt tartani a tél folyamán. Ne akarj versengeni, mert abból a nagy hideg miatt semmi jó nem fog kisülni.

6. Tipp: Ha nagyon hideg van fuss kétszer!

Igen jól látod, ha nagyon hideg van, úgy értem rettenetesen már már fájdalmasan hideg akkor fuss kétszer! Persze azért, hogy feloszd az aznapi távot két rövidebb szakaszra. Tehát ha futnál 10 km-ert akkor fuss inkább kétszer 5 km-ert.

Így elérheted, hogy a nagy hideg nem tudja annyira igénybevenni a szervezeted. Valamint mentálisan is könnyebb két rövidebb távon futni, amit könnyebben tudsz teljesíteni. Ne feledd most olyan hidegről beszélek, amikor az emberek kis sem mernek menni az utcára…

7. Tipp: Cipő és a zokni

Télen a megfelelő cipő és a megfelelő zokni választás elképesztően fontos! Hisz lefagy a lábad mire hazaérsz! Ezt nem engedheted meg ezért ezekre figyelj oda:

  1. NE fuss a nyári lenge hálós cipődben! Helyette válassz olyan cipőt, ami nem ázik be és nem annyira lenge. Vásárolj egy külön téli futó cipőt.
  2. Ide más zokni is kell, hiszen ami nyáron volt az most nem lesz megfelelő. Olyan zoknit kell választanod, ami melegen tartja a lábad, de elvezeti a nedvességet. SmartWool zoknikat tudjuk neked ajánlani.

8. Tipp: Keress társa(ka)t

Tudjuk, hogy sokan egyedül szeretnek futni, és tudjuk, hogy télen nehezebb társat találni. De ha társakkal együtt futod végig a téli szezont az több okból is jót fog tenni.

  • Nem fogsz kihagyni futást, mert az nagyon ciki! Ezáltal mindig motivált leszel…
  • Ha bármi történik van veled valaki aki segíteni tud. Sajnos télen sokan csúsznak meg és esnek el futás közben.
  • Barátokat szerzel

9. Tipp: Menny el terembe…

Amennyire felszabadító és fantasztikus a szabadban a friss levegőn futni annyira nehéz is a hideg miatt rávenni magunkat. Az utolsó tippünk, hogy ha nagyon utálod a hidegháborút és egyszerűen képzelen vagy rávenni magad a futásra, akkor menny el konditerembe futni.

Sokan nem szeretik, de annyira nem is rossz mint ahogy gondolod… Inkább járj fuss a teremben, mint hogy nem futsz sehol.

Ez volt tehát a 9 tippünk azoknak, akik télen is kimerészkednek a szabadba futni. Ha betartod őket, és odafigyelsz, akkor nem kell attól félned, hogy megfagysz, vagy bármi baj történik. Sok sikert és kitartás, ha pedig tetszett a cikk, oszd meg másokkal is.

HelloGirls

A HelloGirls egy egyedi divat és élestílus blog, ami arra hivatott hogy minden nap inspirája az olvasóit, a legújabb divattippekkel és trendekkel naprakészek legyenek.

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük