ÉletmódTest és lélek

Magunk beárazása

Nem, most nem a ribancképző rovatunk legfontosabb fejezetét kezdjük el, hanem azt, hogy ugyan mennyit érünk mi magunk.

Miért fontos az hogy tudjuk hol a “helyünk” egy adott ranglétrán, vagy például a párunk szemében?

Aki fejében megfogan a gondolat apró csírája, hogy ez mégis miért fontos, az le ne vegye a  szemét  cikkről!

Alapvető probléma napjainkban hogy a sikertelenség és a boldogtalanság következtében érdemtelennek tartjuk magunkat  arra amit valójában szeretnénk. Lemondunk az előrejutásról, a jobbra törekvésről, ellökjük azokat, akiket úgy vélünk hogy túl jók hozzánk.

Most hogy az önsajnálat legmélyebb bugyrai felé ballagunk vegyük sorra kik vagyunk valójában, miért érezzük magunkat kevesebbnek és miért is rossz ez.

Ez történik ha alulárazzuk magunkat:

 1. Rosszul érzzük magunkat
 2. Csökken az önbecsülésünk
 3. Folyamatosan elégedettlen vagyunk magunkkal
 4. Mások sem fognak többnek, értékesbbnek gondolni minket
 5. Belekerülünk egy ördögi körbe aminek a vége az, hogy boldogtalanok vagyunk

Elmesélek egy történetet:

Egyszer volt, hol nem volt,  volt egyszer egy csodaszép, okos, kedves, minden jóval felruházott lány, az egyszerűség kedvéért legyen Karina a neve. Karinának is megvoltak az álmai: jó állás egy menő  cégnél, mellette a saját márkáját építgeti, szerető férje van aki mindenben támogatja és  a háztartásba is besegít, két ündéri gyerkőc.

Karina álmai már kislány korában elkezdtek felépülni, majd leépülni is. Elvárások tömkelege elé lett állítva: ő legyen a legjobb szavaló, a legjobb matekból, a legszebb az iskolai sulibulin. Voltak amiket mások, és voltak amiket saját maga állított álmai útjába. Viszonyítások, hasonlítgatások alakították az életét. Mert ugye az életben is vannak dolgok amikben nem vagyunk elég jók, elég szépek, elég okosak, elég gyorsak, eléggé tökéletesek…

Mások véleménye kezdte el alakítani az életét, az hogy milyennek látja saját magát ma, kritikák és lehúzások hada előzte meg.

Ki lett belőle így? Lehet hogy pont Te, aki ezt olvasod. Te menyire vagy önmagad? Mennyire adsz mások véleményére? Te mennyire értékelted magadat alul?

Hányszor tetted fel magadban a kérdést:

 • Elég jó vagyok ehhez?
 • Mi lesz, ha belebukom?
 • Mit fognak gondolni mások?
 • Kíváncsiak vagytok ki lett Karinából?

Nos, Karina álmai megvannak még, azonban messzebbről indult és nehezebb utat kell bejárnia csupán azért, mert nem hitt magában, mert hagyta hogy mások rajta keresztül másszanak feljebb a ranglétrán, mert úgy vélte az ő hangja, véleménye nem mérvadó, nem lényeges.

Mi ennek az egésznek a tanúlsága?

Merj önmagad lenni, merd hallatni a hangod és ne hagyd hogy háttérbe szorítsanak. Értékes és megismételhetetlen ember vagy, azonban ne feledd, minden érmének két oldala van…

Ha túlárazzuk magunkat:

 1. Egoista és beképzelt hatást keltünk
 2. Semmibeveszünk másokat
 3. Rövid időn belül csak a macskánk marad meg mellettünk de ő is csak azért mert etetjük
 4. Boldogtalanok leszünk
 5. Annyi kétszínű ember lesz körülötted, hogy egy színezőt is ki tudnál velük pingálni

Nem kell hozzá történetet mondanom szerintem, ti is tudtok olyan embert, akinek a legjobb is kevés, a legszebb sem elég szép. Az ilyenek azok, akik a szőke herceget várják egy X6-os BMW-vel, mert a fehér ló már túl parasztos és amúgy is bepiszkolja a Gucci táskát stb.

Miért olyan nehéz megtalálni a valódi “árunkat”?

Az elmúlt 100 évre viszatekintve sokminden változott a nők életében, kiharcoltuk az egyenjogúságot, szavazati jogot kaptunk, vezetői pozíciót is etöltünk. Azonban a sok lehetőség mellett elvárásokat, kritikát és férfiúi hisztit is kaptunk.

De nincs minden veszve, ahhoz hogy helyesen “árazzunk”, hogy az önbecsülésünk a helyén legyen, pár aprósággal kell csupán tisztában lennünk.

Az első, hogy tanuljuk meg önmagunkat elfogadni, a tetteinkért és saját magunkért felelősséget vállalni. Meg kell tanulnunk tudatosan és céltudatosan is élni, és ezzel együtt megtanulni magabiztosnak lenni.

Mindezek betartásával és gyakorlásával nem árazzuk magunkat sem alul, sem túl. A legfontosabb, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az életünkben, önmagunk értékelésében és hogy tudjuk azt, kik vagyunk valójában.

HelloGirls

A HelloGirls egy egyedi divat és élestílus blog, ami arra hivatott hogy minden nap inspirája az olvasóit, a legújabb divattippekkel és trendekkel naprakészek legyenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük