ShoppingTippek trükkök

5 + 1 dolog, amit ha nem találsz meg, ne vásárolj abból a webáruházból!

Sokatok azért nem vásárolnak az interneten mert féltek attól, hogy az áll kereskedők, a csalók átvernek titeket. Félsz attól, hogy elbukod a pénzed, hogy ellopják az adataid és viszaélnek vele, és még egy csomó mindentől, amiről ITT írtunk bővebben. Ez persze benne van a pakliban de ebben a cikkben adunk neked 10 olyan kritériumot, ami alapján sokkal nagyobb biztonságban legszel ha interneten vásárolsz.

Ha készülsz megvásárolni egy terméket az interneten, akkor a vásárlás elött a kiválaszott webáruházat nézd át ezen kritériumok alapján. Ha mind a 10-nek megfelel a webáruház, akkor nagy valószínüséggel nem lehet gond a vásárlás során.

Persze ez a részedről miimális idő és energia befektetéssel jár, de mindenképpen megéri ezt a kis áldozatot tőled. Ezzel a 10 kritériummal minimálisra tudod csökkenteni a kockázatot!

1. Elsősorban hazai kereskedőtöl vásárolj

Rengeteg levelet kapunk tőletek, hogy külföldi webáruházból rendeltem és nem érkezett meg a termék, mit csináljak? Több cikkünkben is kitértünk arra, hogy a magyar webéruházak szinte kivétel nélkül megbízhatóak, ezzel szemben rengeteg csaló webáruház elérhető a világon.

Hogyan ellenőrizheted, hogy magyar a kereskedő?

Álltalában a webáruházak láblécében találnod kell egy álltalános szerződési feltételeket, vagy üzletszabályzatot. Itt az áruháznak kötelezően fel kell tüntenie, hogy ki üzemelteti az oldalt, vagyis kitöl vásárolsz. Ha ez egy KFT vagy BT esetleg részvény társaság, akkor a kereskedő magyar.

Ha ezt nem találod meg, vagy nem magyar cégről van szó, akkor nem magyar a kereskedő. Többnyire SRO (Szlovák cég), LTD (Angol cég) szokott többször előfordulni magyarországi domain néven magyar webáruházzal.

Jó pédla erre a Robotguru.hu, ahhol minden kötelező adat fel van tüntetve, ha ilyet találsz, akkor abban a webáruházban már elkezdhetsz megbízni.

2. Garancia

Tévhit az internetes vsárlással kapcsolatban, hogy a webshop-ban vásárol termékekre nem ugyanazok a garanciák vonatkoznak, mint a fizikai boltokra. Pedig de ugyan azok a szabályok, ezért figyelj arra, hogy a rendelt áru átvételekor a garanciajegy meglegyen a csomagban.

Amire még a garanciával kapcsolatban figyelned kell arra is, hogy csak olyan helyen vásárolj ahhol feltüntetik a 14 napos elállási jogodat. Valószínüeg ha ez fel van tüntetve az oldalon, akkor a kereskedő korrekt, és nem csak a pénzedet akarja, hanem hogy költsönösen jól járjatok.

3. Fizetési és Szállítási feltételek

Vannak trükkös webáruházak, akik elrejtik a szállitási vagy esetleges fizetési költségeket. Mielött megrendelsz bármit is a webáruházból, keresd meg a fizetési és szállítási feltételeket. Ha ilyen leírást nem találsz, és a termék oldalon sincs leírva, hogy a termék honnan, mennyi idő múlva és milyen szállítási / fizetési díjjakért vásárolhatod meg, akkor ott ne vásárolj!

Milyen trükköket alkalmanak a csalók?

– Külföldről érkezik a termék.
Sok webáruház a termék adatlapján nem tünteni fel, hogy a termék raktáron van, vagy honnan és mennyi időn bellül érkezik meg. Ezért érdemes minden esetben elolvasni a fizetési és szállítási feltételeket. Ott álltalában leírják, ha a termékek külföldröl érkeznek. Ekkor meg kell várnod, hogy a termék megérkezzen (főleg Kínából) ami hetegik vagy akár hónapokig is tarthat.

– Vám fizetés
Vannak webáruházak, ahol a külföldröl rendelt termék árában nincsenek benne a behozatali és vámolási kültségek. Vagyis egy 40.000 forintos terméknél ez az összeg akár a fele is lehet vagyis 20.000 Ft. Amit neked kell kifizetned és amíg nem fizeted ki nem kapod meg a terméket. Még akkor is, ha a termék árát már hetekkel ezelött kifizetted.

– Extra szállítási / kezelési költségek
A csalók szoktak még azzal is trükközni, hogy a termék oldalon és a vásárláskor sehol nem tüntetik fel, hogy a megrendelt termékre még valamilyen okból extra szállítási költséget terhelnek rá. Szokott ez csomagolási díj, vagy feladási díj, vagy dobozolási díj. Ezt is érdemes ellenőrizned!

4. Adatvédelem

Nagyon fontos tudnod, hogy a bolt amiben vásárolsz meg fogja kapni jó pár adatodat. Igen még akkor is, ha nem regisztrálsz a vásárlás során. Az alapvető adataidat, egyszerüen muszály megtartaniuk azért, hogy a szállítást, és az esetleges késöbbi ügyek intézéséhez fel tudjanak keresni.

Ezért nagyon fontos, hogy csak olyan webáruházban vásárolj, ahhol rendelkeznek adatvédelmi szabályzattal. Ebből kiderül számodra az is, hogy a csaló webáruház kiadja e másnak is az adataidat, vagy csak ő titkosan kezeli. Ha azt látod, hogy a vásárlással te beleegyezel abba, hogy a bolt átadja több cégnek is az adataid, akkor ott ne vásárolj. Legyél ezzel kapcsolatban óvatos és amelyik webáruházban ezt nem találod meg, az több mint gyanús.

5. Biztonságos (HTTPS) URL és a lakat szimbólum

Végül pedig egy könnyen felismerhető de annál fontosabb kritérium jön így a végére! Ez pedig a HTTPS titosítás, amit a weboldalak címe elött látsz a böngésződben.

Ez azt jelenti, hogy a te eszközöd és a webáruház plusz a bank, ha bankkártyával fizetsz titkosított csatornán kommunikál egymással. Vagyis a hekkerek, vagy más rosszindulatu programok nem férnek hozá az adataidhoz, amiket megadsz az áruházban.

Mindebből a lényeg az, hogy ha ezt látod akkor mindenképpen részesítsd előnyben az ilyen HTTPS tanusítvánnyal ellátott boltokat.

+1. Aktív a közösségi médiában

Ez egy plusz extra kiegészítés, aminek már nem kell kötelezően megfelelnie a webshopnak, de mindenképpen egy plusz pont lehet a döntésben. Hiszen az olyan kereskedők, akik aktívak a facebookon azoknak nincsenek takargatni valóik. Hiszen ha átvernék az embereket, akkor az emberek leírnák a facebookon róluk a véleményüket, és hogy csalók.

Ezért érdemes megnézned vásárlás elött a webshop facebook oldalát, és körülnézni a kommentek és vélemények között.

HelloGirls

A HelloGirls egy egyedi divat és élestílus blog, ami arra hivatott hogy minden nap inspirája az olvasóit, a legújabb divattippekkel és trendekkel naprakészek legyenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük