ShoppingTippek trükkök

Így lopják el a kártya adataid ha nem vigyázol. 6 + 1 biztonsági tipp

Rengeteg rémhírt hallani, hogy internetes csalók lopják el a kártya adataid és lopják el az összes pénzedet. A statisztikáink szerint az internetes vásárláskor fellépő félelmek top 5-ös listájában benne van, hogy visszaélnek a bankkártya adataiddal.

Azonban egy bankkártya adatot ellopni nem is olyan egyszerű. A rémhírek alapján azt gondolhatjuk, hogy naponta történnek meg magyar webáruházakban ilyen esetek. De ez nem így van viszont a veszély valós! És ha egyszer megtörénik a baj hamar lekerül a pénzed a számládról. és után szinte lehetetlen kideríteni, hogy hova tüntettél el. Az esetek többségében az ügyes tolvajok lenyomozhatatlan bitcoint vesznek belőle.

Milyen adatokra utaznak a csalók?

A tolvajoknak az interneten könnyebb dolguk van mint ha fizikailag akarnák lemásolni vagy ellopni a bankkártyádat. Azok a csalók akik az interneten keresztül akarnak visszaélni a kártya adataiddal, meg kell szerezniük azokat az adatokat, amikkel utána vásárlást hajhatnak végre egyéb más platformokon:

 • a kártya számot
 • a lejárati dátumot
 • a kártya hátoldalán szereplő biztonsági kódot

A biztonságos online fizetés valóban aranyat érő szabályai

A legtöbben nem néznek igazán utána anak a webáruháznak ahonnan vásárolnak. Persze nem kell annyira kétségbeesni és átesni a ló túloldalára sem. Hiszen nem minden kereskedő csaló, ezért nem kell mindenhol a csalókat keresni!

De azért nem árt óvatosnak lenni és rászánni azt a 3-5 percet vásárlás elött, hogy megbizonyosodj arró, hogy a biztonságban vannak az adataid. Azt javasoljuk, hogy menny végig a most bemutatott pontokon és ha valami nem stimmel, inkább vedd meg máshol a terméket. Vagy kérd ki itt közösségünk véleményét: Kérdések válaszok »

1 – Megbízható tranzakciókezelőn keresztül fizess!

A közhiedelemmel ellentétben, ha bankkártyával vásárolsz egy internetes felületen, akkor az eladó nem kapja meg a kártya adataid! Biztonságos bankártyás online fizetésnél, a kereskedő nem kaphatja meg a te adataidat! Egész egyszerüen azért nem, mert a biztonságos bankkártyás fizetésnél a tranzakciót egy harmadik fél bonyolitja le, egy a kereskedőtöl és a hekkerektől is teljesen elzárt felületen.

FONTOS! Soha ne add meg a kereskedő weboldalán lévő űrlapon a saját bankkártya adataid. A fizetést mindig egy harmadik fél felületén végzed ahonnan a rendszer visszairányít oda, ahonnan vásároltál.

Éppen ezért mindenképpen figyelj oda arra, hogy milyen felületen adod meg a kártya adataid. Mindig legyen gyanus, ha a webáruházban kell megadnod. Felsoroltunk neked a leggyakrabban használt megbízható fizetésfeldolgozó rendszereket, amiken keresztül bátran fizethetsz.

– OTP , OTP simple
– Barion
– Burgun
– PayPal
– Stripe
– Skrill

2 – Soha nem kell pinkódot megadnod!

A bankkártyás vásárlás kicsit olyan mint amikor PayPasst használsz a kasszánál, vagyis nem kéri a pinkódod. Az internetes fizetésnél is ez a helyzet, hiszen a vásárláshoz csak a bankkártyád adataira van szükséged. Bankkártyád száma, a kártyán szereplő név, a lejárati idő és a CVC kód, ami a kártya hátoldalán találsz.

Ezen felül semmilyen más adat megadására nincs szükség, ahol pedig mást is kérnek tőled, ott ne vásárolj! És mégegyszer ezeket az adatokat soha ne küld el seninek emailben és csak biztonságos fenn felsorolt oldalakon add meg.

3 – Soha ne fotózd le másoknak a bankkártyád!

Ócska trükk, de sajnos a jóhiszemü vásárlók bedölnek ennek a trüknek. Csalók emailben vagy egyűrlapon kérik, hogy küld el a kártyád fényképét, hogy be lehessen azonosítani és ezzel megerősítheted a vásárlásod. Nagyon gyenge próbálkozás, de sajnos még óvatlanul is bajbakerülhetsz.

4 – Jobb ha nem jegyzi meg a böngésződ a kártya adataid!

Amióta böngészőkbe be lehet jelentkezni, és mentik az adatainkat bárhonnan beléphetünk bármilyen eszközröl legyen az a miénk vagy másé. Ezért egyre több böngésző ajánlja fel vásárláskor, hogy mentse e a kártya adatait. Persze kényelmes megoldásnak tűnhet, de mi mégsem ajánljuk. Hiszen ha egy olyen gépen jelentkezel be a fiókdba, ami fertőzött adathalász vírussal, vagy elfelejtesz kijelentkezni, máris megtörnénhet a baj.

Történt már probléma abból is, hogy a gyerek vásárolt az elmentett kártya adatokkal olyan termékeket, amik nem fértek bele a család költségvetésébe.

5 – Biztonságos bolt soha nem menti el a te kártya adataid!

Ahogy már mondtam jó esetben konkrétan a webáruház nem juthat hozzá a kártya adataidhoz. Mo nem javasoljuk, hogy a webáruház felületén vásárolj lásd az 1. pontot. De ha mégis megtörténne az, hogy a webáruházban adod meg a kártya adataid, és felajánlja a rendszer, hogy azt meg is jegyezné neked, akkor érdemes nem élni ezzel a lehetőséggel.

6 – Biztonságos https weboldalak.

Érdemes olyan webáruházban bankkártyával vsárolni, am biztonságos https tanusitvánnyal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy ha a böngésződ címsorában https szerepel http helyett, akkor a webáruház védett a kapcsolattal rendelkezik, és titkosított csatornán mennek jönnek mennek az adatok, így ahoz, illetéktelenek nem férhetnek hozzá. Könnyel fel tudod ismerni, a címsor zöld részében egy lakat jelzi, hogy ez az oldal biztonságos. Így láthatod a www.robotguru.hu -nál is: 

+1 – NE dölj be az E-mailben érkező túlszép ajánatoknak!

Hatalmas mennyiségü spam kerül minden nap kiküldésre a világban. Ezekből valószínüleg te is szép számmal kapsz nap mint nap. Ezekben az emailekben rengeteg veszély leselkedhet rád. Népszerü adathalász módszer, hogy webáruháznak álcázzák magukat, és egy egy nagyobb értékü terméket annyira leakcióznak, hogy az már a “túl szép, hogy igaz legyen” kategóriába illik bele.

Aki pedig bedől neki, azzal szembesül, hogy csak bankkártyával lehet fizetni, az oldalon keresztül. A profibak készítenek egy olyan fizetési oldalt is ami úgy tűnik, mintha igazi bank hozta volna létre, de közben semmit nem csinál az oldal, csak ellopja a kártya adataid! Ha emailben ilyen ajánlatot kapsz, és nem ismered a weboldalt, akkor kezdj el gyanakodni.

Hogyan ismerd fel az adathalász spam leveleket?

 • Feladó neve: Érdekes, hogy egyre többzör használnak feladóként csak keresztneveket. Ezzel arra appelálnak, hogy azt gondolod egy ismerősöd küldte a levelet.
  • Tipp: Ha a feladóra ráviszed az egered rögtön kiírja, hogy milyen E-mail címröl jött a levél. Így tudod, hogy ismerős küldte vagy csak spam.
 • Kamu email címröl érkezik: sokszor ilyen email címet hoznak létre, és küldik neked a leveleket, amik hasonlítanak egy ismert márka email címére. Mindig nagyon figyelj oda, hogy biztosan igazi email címről kaptad az emailt.
  • Tipp: Keress rá az email címre a weben, és látni fogod, hogy létező vagy kamu email címről kaptad a levelet.
 • Túl szép, hogy igaz legyen: Bármennyire is szépen hangzik, de nem lehet az interneten laptopot venni 90% kedvezménnyel. Az ilyeneknek ne dölj be!
 • Tört magyar vagy angol: Ezt könnyü felismerni, hiszen a legtöbb ilyen levelet nem magyar anyanyelvüek írják, sőt nem is angolul jól tudó emberek. Legtöbbször a google fordítót használják fordításra, és nevetségesen rossz magyarsággal vagy angolsággal küldik ki ezeket a leveleket.
  • Tipp: Ha ilyen tört nyelvezetü levelet kapsz és túl jó benne az ajánlat, azonnal töröld a levelet.
 • Kamu weboldalra visz: Ha átkattintasz egy linkre, akkor az nem a bank hivatalos honlapjára megy, hanem egy ismeretlen, gyakran kriksz-krakszokkal teli címre. Azonnal zárd le, ne adj meg semmilyen adatot!
  • Tipp: Ha ráviszed az egeret az emailben található linkre, a böngésződ bal alsó sarkában megjelenik egy szürke sávban az az URL, amire átvinne téged kattintás után.
  • Tipp: Ha nincs biztonsági tanusítványa az oldalnak, akkor inkább zárd be!

Összefoglalva

Szánd rá, azt a 3-5 percet és bizonyosodj meg mielött vásárolsz. A hazai webáruházak túlnyomó része minden pontnak megfelel, amit leírtunk ezért magyar webáruházakban biztonságban vagy. Külföldön ez már nem annyira igaz… Érdemes mindig résen lenned, és a legrosszabbra felkészülni.

HelloGirls

A HelloGirls egy egyedi divat és élestílus blog, ami arra hivatott hogy minden nap inspirája az olvasóit, a legújabb divattippekkel és trendekkel naprakészek legyenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük