ShoppingTippek trükkök

Online vásárlás veszélyei! Lutri vagy sem?

A hagyományos vásárlási módok mellett egyre többen használják az internet és a számítástechnika fejlődése adta lehetőségeket vásárlásra. Ez a kereslet persze magával vonzza, a növekvő kínálatot is. Egyre könnyebb webáruházat nyitni amivel temérdek számú a törvényeket betartó és az ügyfeleket szolgáló korrekt bolt lépett a piacra. Ezekkel eggyidejüleg viszont megjelentek a piacon olyan szereplők is akiknek az üzleti felfogásuk már nem nevezhető korrektnek, sőt sokszor megkárosítják ügyfeleiket.

Bár még mindig az össz kiskereskedelem pár százaléka zajlik az interneten, mégis minden évben folyamatosan növekszik ez a szám. Már lassan nincs olyan, amit ne vehetnénk meg az interneten. Könyvektől kezdve, robotporszívón keresztül még a bevásárlást is el tudjuk intézni. De sokan még mindig félne az online vásárlástól pláne az online fizetéstől (Itt írtunk erről is), sokan még mindig nem tudnak eleget a témáról, hiszen rajtunk kivül senki sem veszi a fáradtságot és segít ingyenes oktatásokkal, és ingyenes anyagokkal.

Ezért lehetséges az is, hogy az általunk megkérdezettek több mind 60%-a lutrinak érzi az internetes vásárlást. Főleg azért nem vásárolnak az interneten, mert nem bíznak a kereskedőben mondván “az interneten mindenki azt mond amit akar”. Lutri az interneten vásárolni, és ha nem az, akkor mire figyelj oda? Ebben a cikkben elmondunk mindent, amivel meg tudod előzni, hogy átverjenek.

1. Megrendelek valamit és nem érkezik meg… 

Ez a leggyakoribb félelem amit vásárláskor érzhetsz. Persze jogosan, hiszen amikor megrendelsz valamit arra a termékre vágysz, ha kifizetted előre ha nem akkor is nagy csalódás és szívás, ha a termék nem érkezik meg. Persze ha kifizetted előre, akkor mégjobban fáj a termék meg nem érkezése. Azonban tudnod kell, hogy bármennyire is azt gondolod, hogy gyakori jelenség ez ritka és nem jellemző.

Ha Magyarországi webáruházban rendelsz, akkor szinte biztos, hogy nem fognak átverni. Persze a webáruházakban is emberek dolgoznak és lehetnek férreértések, vagy elkeveredett csomagok. De az, hogy konkrétan átverjenek és csak elvegyék a pénzedet nem jellemző. Ellemben ha külföldi, beazonosíthatatlan oldalról rendelsz és a termék ára már túl szép ahoz, hogy igaz legyen ott jobb ha nem kockáztatsz.

2. Ellopják az adataid és visszaélnek vele

Egyre inkább eltűnőben van ez a jelenség, persze néha néha felröppennek rémhírek amikben elmondják, hogy valakitnek ellopták a kártya adatait és ezzel eggyidejüleg minden pénzüket is. Vannak olyanok akik erre specializálódva adathalász webáoldalakat / webáruházakat építenek fel, aminek az egyetlen célja, hogy ellopják az adataid és a pénzed. Ezeket az oldalakat sokmindenről fel lehet ismerni, hamarosan lesz erről egy komolyabb cikkünk is.

Addi is itt van pár tipp ami segít a biztonságos vásárlásban: 10 dolog amit ha nem találsz meg ne vásárolj abból a webáruházból!

3. Nem tudom majd érvényesíteni a garanciámat

Sokszor felvetődő férreértés, hogy az interneten webáruházakban vásárolt termékekre nem vonatkoznak azok a garanciák, amik a hagyományos “ofline” kereskedelemben. Ha magyarországon magyarországon müködő webáruházból vásárolsz, akkor ugyan olyan garanciát kapsz a vásárolt termékre, amint ha azt személyesen egy boltban vásároltad volna.

Ám a magyarországi jogszabályok erre még rátesznek egy lapáttal. Hiszen, ha interneten vásárolsz, akkor a termék átvételétől számítva 14 napos elállási jogod van. Ezt sajnos még nem minden webáruház kommunikálja, és sokan próbálják elkerülni azt, hogy élni tudj az elállási jogoddal.

Ezek a webáruházak úgy trükköznek, hogy teljes mértékben elérhetetlenek. Nincs telefonszám, email cím, a rendszerben elküldött üzenetekre pedig nem reagálnak. Többen pedig úgy próbálják kijátszani a 14 napos elállást, hogy külföldi cégként és nem magyarországon üzemeltetik a webáruházat. Természetesen az ilyen “csaló” webáruházak száma elenyésző a korrekten üzemelő boltokhoz képest.

4. Törötten érkezik a termék és nem cserélik majd ki

Törötten érkezik a termék és nem cserélik majd ki

Néha bizony megesik! Ezért nagyon fontos, és sok webáruház külön felhívja a figyelmedet arra, hogy  amikor hivatalosan is átveszed a csomagot akkor ott bontsd ki és győződj meg a termék sértetlenségéről!

Ez azért fontos, mert ha átvetted a csomagot és ez után bontod ki, és sérült a termék, akkor onnantól kezdve elindúl az ördögi háromszög, amiben a kereskedő, a futár és te egymásra mutogattok. Ez lassítja az áru cseréjét, vagy meg is akaszthatja azt és ez eggyik félnek sem jó.

Természetesen a webáruházak egy része próbál a csomagolsákor mindent megtenni, hogy a feladott termék épségben elérjen hozzád. De ettől függetlenül, természetesen lehet baj, mint ahogy egy boltban vásárolt tv-vel is.

5. Rosszat rendelsz és nem megfelelő a termék valamilyen fontos paramétere

Az online vásárlásban az a jó, hogy kényelmesen otthonról a kanapéról tudod csinálni. A kényelem oltárán viszont fel kell áldoznod azt, hogy a terméket élőben személyesen meg tudd nézni, a vásárlás elött.

Persze ez az esetek nagy százalékában nem okoz gondot, de néha sajnos a megrendelt termék nem olyan mint amilyennek azt elképzelted, a webáruház képei és termékleírása lapján.

Ezért is érdemes megbízható online üzletből vásárolnod, amiben megbizonyosaodhatsz arról, hogy milyenek a bolt visszaküldési és csere feltételei. Természetesen a magyaroszágon müködő webáruházakra is pontosan azok a fogyasztóvédelmi szabályok vonatkoznak mint egy fizikai boltra. Ráadásúl a figyasztó érdekeit védve megtoldva a 14 napos elállási joggal.

A helyzet akkor lehet kellemetlen, ha külföldről vásárolsz az interneten. Mert az EU-n belül sem egy egységes fogyasztóvédelmi szabályozás van, hanem a tagországoknak a helyi fogyasztóvédelmi hatósági rendelkezései az irányadóak.

Ha pedig amerikából, vagy egyébb akár egzotikus rszágokból rendelsz, akkor már sokkal sokkal nehezebb dolgod van! Persze vannak kívételek olyan áruházak, akik a kifejezetten egyszerü csere folyamataikról híresek. De valjuk be őszintén, nem ez a többség.

6. A megérkezett termék nem olyan mint a webáruházban bemutatott. 

Sokszor megesik, hogy a rendelt termékkel igazából semmi baj nincsen, csak egy kicsit eltér attól mint amit a monitoron látsz. Egy kicsit más a színe, más a formája, más a minősége, mint amit te a fotók és a leírás alapján gondoltál.

Álltalánosságban elmondható, hogy a termék fotók nem tudják visszaadni a valóságot. Még a nagyon profi műtermi képek sem a valóságot ábrázolják. Ezérd legyél mindig egy kicsit óvatosabb akkor, ha olyan terméket készülsz vásárolni, ahhol az áru megjelenése fontos.

Tipp: Keress rá a termékre youtube-on termék kicsomagolós videókat keresve. Vagy a google képekresőben kutass vásárlók által feltöltött képeket véleményeket.

5+1. Az online aukciók 

Ahogy látod mi inkább a szabályozott e kereskedelemmel, vagyis webáruházakkal foglalkozunk. De persze az interneten való vásárlásba beletartozik az online akciós portálokon való vásárlás.

Ez az internetes csalók melegágya. Sajnos ezen a terepen elég könnyű póruljárni, hiszen a portálok üzemeltetői nem vállalják szinte semmiért a felelőséget, mert csak hirdetési felületet biztosítanak.

Ezért a garanciális vagy cserével, pénz visszafizetéssel kapcsolatban nem igazán tudsz senkit megkeresni az eladón kivül. Innentől pedig csak az eladó jófejsége, korrektsége az ami eldönti, hogy mi lesz a vásárlás végkimenetele.

Persze az elötted vásárlók véleménye mérvadó lehet és álltalánosságban elmondható, hogy kevés értékeléssel rendelkezőkkel akik túl szép ajánlattal csábítanak ne üzletelj.

HelloGirls

A HelloGirls egy egyedi divat és élestílus blog, ami arra hivatott hogy minden nap inspirája az olvasóit, a legújabb divattippekkel és trendekkel naprakészek legyenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük