HajSzépségápolás

10 hajat roncsoló szokás, amit azonnal abba kell hagynod!

Minden nőnek vannak az életében olyan pillanatok, amikor szép, hosszú és erős hajat szeretne. Így nincs más választás, mint vitaminokkal és különböző “csodaszerekkel” nekiesni a hajunknak és azt a +10 cm-t kierőszakolni.

Hajápolás

Ezt már most biztosra meg tudjuk mondani: ez nem jó megoldás hosszú távra! De gyorsan lépjünk is tovább, mielőtt a hajnövesztés misztériumában elvesznénk.

Ha már meg van az eredmény, (vagy legalább az elhatározás, hogy kibírjuk anélkül, hogy levágnánk az éppen növő, rakoncátlan, frizuránkba semennyire sem illő tincseket), akkor mindenek előtt a legfontosabb az, hogy hogyan bánunk a hajunkkal.

Vegyük sorra, mik a napi szokásaink és mit hogy fordíthatunk az előnyünkre:

1. Összegubancolódott haj fésülése

Bármennyire is tűnik evidensnek, nem a fejed tetejéről kell elkezdeni fésülni a hajadat ebben az esetben. A kusza szálakat a hajad légvégétől kezd el felfele bontogatni, így a gubanc általi ellenállás nem a hajtövedet fogja megtépázni.

Összegubancolódott haj kifésülése

2. Hajszárítás

Két dolog van, amit sosem szabad a hajaddal csinálni: vizes hajadat törölközővel dörzsölni (szárítani), illetve a teljesen vizes hajadat hajszárítóval szárítani! Igen, ebben mind bűnösek vagyunk…

Persze ahol probléma van, ott van megoldás is! Hajmosás után tekerd be a hajadat egy törölközőbe vagy egy pamut pólóba, majd amikor a nedvesség nagy része távozott a hajadról, akkor érdemes közepes hőmérsékleten hajszárítóval rászárítani. Ennek az egyszerű szabálynak köszönhetően 50-60%-al csökkentheted a hajszárítózás idejét, illetve sokkal kevesebb hajszálat vesztesz.

Hajszárítás

3. Túl sok fésülködés

Bár a “tökéletesen álló frizura a legszebb” elméletet merőben más, mint ami a hajunknak valójában jó. A túl gyakori fésülködés roncsolhatja a tincseidet és hidd el, a fejbőröd sem örül a folyamatos zaklatásnak.

Gyakori fésülködés

4. Túlforrósított eszközök használata

Egy se veled se nélküled kapcsolatban a legnehezebb jó döntést hozni. De mi a helyzet azzal, amikor tudjuk hogy bár szépít, roncsol is bennünket a dolog. Igen-igen, a hajformázó eszközök bár tökéletes frizurát varázsolnak nekünk, egyben károsítják is a tincseinket.

Persze ez egy általános elgondolás, mint mindenre itt is van megoldás! A megfelelő hajvédő szérum segítségével és a hőfok csökkentésével a hajunk szép, egészséges mivoltja megmarad.

Hajvasaló használata

+1 Tipp: Heti 3-nál több alkalommal ne használjunk ilyen hő általi formázót, így a hajunk regenerálódása alapvetően biztosítva van.

5. Sűrű és durva hajmosások

Nagyon kevés embernek a haja igényli a mindennapi hajmosást. Ha te is azok közé tartozol, akik minden egyes nap a sampon után nyúl, akkor ideje átgondolnod, mennyire teszel jót a hajaddal. A hajmosás során a kosz, a felesleges olajokat és a túlzott faggyú eltávolítása/optimalizálása a cél.

Azonban a mindennapos tisztítás nem csak a koszt, hanem a jó olajokat is eltávolítja a fejbőrről, így inkább ártasz neki, mint ápolod. Próbálj meg a hajmosási gyakoriságodon változtatni, hidd el, hálás lesz a fejbőröd!

Hajmosás

6. Rendszertelen hajvágás

Mindannyian találkoztunk már hosszú, fényes, egészséges hajú lánnyal, aki annyit mond csak : Ó, már nem vágtam le a hajamat 3 éve!  És bár igaz amit mond, de a rendszeres “frissítő” hajvágás nem is számít rendes hajvágásnak. A 8-12 hetente ajánlott frissítő hajvágás segít erősen és egészségesen tartani a hajadat. Bármilyen hihetetlen, ettől jobban, gyorsabban nő a hajad.

Hajvágás

7. Szoros hajviselet

A divat által diktált trendek néha nem a legegészségesebbek. És bár imádjuk őket, nem szabad túlzásokba esni. Mindenki máshogyan szereti hordani a haját, felkötve, leengedve, fonva stb. Teljesen mindegy, melyik trend rabja leszel, minden esetben a hajad egészségét kell szem előtt tartanod.

A túl szorosan, vagy túl gyakran feltűzött, hajgumizott frizura könnyen megtörhet. A szoros tartás pedig gyakran fejfájáshoz vezethet, hiszen a hajhagymák folyamatos terhelése, húzása, sem a fejbőrödnek, sem a loknijaidnak nem tesz jót.

Konty

8. Forró vízzel való fürdés

Egy hideg napon kinek ne esne jól egy forró fürdő, ahol végre ellazulhat és a nap fáradalmait kipihenheti? A fejbőröd két hajtinccsel kalimpál és tiltakozik a forró fürdő ellen… de miért is? A forró víz dehidratálja mind a fejbőrödet, mind a bőrödet, így amikor egy jóleső fürdőt veszel, inkább csak ártasz a testednek, mint használsz. Amikor a hajad nedves/vizes, akkor még jobban sebezhető.

Mindenképpen érdemes figyelned a víz hőmérsékletére, inkább langyos vízben kezd el mosni a hajadat, így elkerülheted a felesleges sérüléseket.

Tusolás

9. Fejbőröd ignorálása

Szóval vigyázunk magunkra a fejünk búbjától egészen a lábujjaink hegyéig … vagy legalábbis így gondoljuk. A haj ápolása a hajtövektől, a fejbőrön keresztül a hajvégekig tart. Gyakran elfelejtkezünk arról, hogy a fejbőrünk nagy részben felelős a hajunk szépségéért. Túlzásba visszük a száraz samponozást, erősen dörzsöljük a törölközőnkkel, leforrázzuk néha napján.

De mit tehetsz akkor a fejbőrödért? 2-3 naponta az ujjbegyeiddel (nem a körmöddel kaparászva) masszírozd át a fejbőrödet, ezzel frissíted benne a vérkeringést illetve nagyon szuper stresszcsökkentő is egyben! 😉 A fejbőrödnek és a hajtípusodnak megfelelő sampont és kondicionálót használd. Keresd a természetes összetevőjű termékeket.

Fejbőr masszázs

10. Nedves haj fésülése

A nedves haj fésülése nagyon veszélyes tud lenni a hajad szerkezetére nézve. Nedves haj = gyenge haj ! Hajmosás után a hajad sokkal sérülékenyebb és hamarabb törik, így ha nekiesel a hajkefével nem csak hogy az egészséges hajszálaidat téped ki, de még a megmaradóakat is összetöröd.

Persze mi is tudjuk hogy kócos hajat nem lehet szárítani, így a legjobb tanács és megoldás az, ha hajmosás előtt kifésülöd a hajadat (hajvégektől kezdve), így a hajmosás után egyszerűbb dolga lesz a fésűnek is.

Fésülködés

Nektek melyik az a szokásotok, amin azonnal kell változtatni?

HelloGirls

A HelloGirls egy egyedi divat és élestílus blog, ami arra hivatott hogy minden nap inspirája az olvasóit, a legújabb divattippekkel és trendekkel naprakészek legyenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük